Ekipa Grzesiowskiego ostrzega przed popularnym produktem z łososia. Ryzyko groźnego zatrucia

Agnieszka Miastowska
20 lutego 2025, 12:25 • 1 minuta czytania
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności skażonej bakterią Salmonella. Mowa o jednej partii łososia sałatkowego. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem poważnego zatrucia pokarmowego. Oto, co powinniście wiedzieć.
GIS ostrzega przed łososiem Fisher King. Ryzyko zatrucia Fot. EastNews Adam Burakowski

Łosoś zatruty Salomonellą. GIS ostrzega

Jak możemy przeczytać na stronie gov.pl, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.


Producent podjął decyzję o wycofaniu partii łososia będącego przedmiotem powiadomienia. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE” – czytamy na stronie gov.pl.