Jemy go nawet 40 kg rocznie. A to główny powód nowotworów wśród Polaków

Klaudia Zawistowska
27 grudnia 2024, 17:46 • 1 minuta czytania
Nasza dieta pełna jest elementów, które mogą zwiększać ryzyko zachorować na raka. Smażone i tłuste potrawy królują w niemalże każdym polskim domu, a wiosny nie wyobrażamy sobie bez grillowania. Jednak naszego największego wroga najczęściej nawet nie widać.
Każdego roku zjadamy ponad 40 kg cukru. To on powoduje wiele nowotworów Fot. PIOTR KAMIONKA/REPORTER/East News

Z danych udostępnionych przez Narodowy Fundusz Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny wynika, że każdego roku Polacy zjadają ponad 40 kilogramów cukru, o czym często nie mamy pojęcia. Możemy bowiem nie słodzić herbaty, czy kawy, ale zapominamy, że wiele dań, jogurtów, czy napojów, jest nim naszpikowanych. To właśnie ten cichy, smaczny i niewidoczny zabójca jest powodem wielu nowotworów.


Cukier największą zmorą Polaków. Prowadzi do licznych nowotworów

Cukier znajduje się w bardzo wielu produktach od napojów, po gotowe dania. Spożywając je, nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wielki ma to wpływ na nasze zdrowie. Warto bowiem pamiętać, że to on prowadzi do nadwagi i otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, ale i wielu chorób nowotworowych.

Polacy, spożywając ponad 40 kg cukru rocznie, zwiększają ryzyko zachorowań na nowotwory języka, żuchwy, przełyku, żołądka, trzustki, dwunastnicy, wątroby, jelit i odbytnicy, czyli tych związanych z układem pokarmowym. Jednak lista dolegliwości, które wywołuje spożywanie dużych ilości cukru, jest znacznie dłuższa.

– Okazuje się, że otyłość zwiększa też ryzyko raka piersi, jajników, czerniaka czy prostaty – to ona aż w 80 proc. odpowiada za te nowotwory – mówiła na łamach abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska.

Dalszy ciąg artykułu pod naszą zbiórką – pomóżcie seniorom razem z nami!

Dobry cukier? Taki niestety nie istnieje

Wiele osób uważa, że zastępując biały cukier miodem, albo cukrem trzcinowym, zwiększa swoje szanse na dłuższe życie. Prawda jest jednak bolesna. Jak podkreślają badacze i lekarze, cukier to cukier i każdy nam szkodzi. Takiego zdania jest m.in. dr Marion Nestle z Uniwersytetu w Nowym Jorku.

Dlatego niezależnie od tego, czy poranną kawę lub herbatę słodzicie miodem, cukrem kokosowym, czy zwykłymi kostkami, pamiętajcie o dziennym limicie cukru. WHO zaleca, aby cukier stanowił nie więcej niż 10 proc. ogółu energii.

Łatwo zatem policzyć, że przy dziennym zapotrzebowaniu na poziomie ok. 2000 kalorii możemy dziennie zjeść ok. 10-12 łyżeczek białego cukru. Każda z nich ma bowiem średnio ok. 5 kcal.