Kawa szarlotkowa to jesienny hit. Zrobisz ją w 5 minut z produktu dla dzieci

Agnieszka Miastowska
29 listopada 2024, 11:27 • 1 minuta czytania
Jesienne poranki i popołudnia nabierają wyjątkowego klimatu, kiedy otulamy się aromatem przypraw i ciepła. Kawa o smaku szarlotki to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej kawowej rutyny. Dzięki wykorzystaniu słoiczka z musem jabłkowym dla dzieci, w kilka minut stworzysz napój, który przypomni ci zapach domowej szarlotki.
Kawa o smaku szarlotki i słoiczek z musem dla dzieci o smaku szarlotki Fot. Pexels

Jak zrobić kawę o smaku szarlotki? Idealna na jesień

Chociaż dla wielu osób królem jesiennych kaw jest pumpkin spice latte, to kawa szarlotkowa może to zmienić. Szczególnie, że jej przygotowanie jest jeszcze prostsze, a smak kojarzy się ze słodkościami, które piekły babcie i mamy.


Składniki:

Pamiętaj jednak, że podstawa tego napoju to po prostu kawa, mleko i mus jabłkowy z cynamonem. Reszta jest już kwestią twojego smaku. Niektórzy dodają odrobinkę gałki muszkatołowej dla nutki wytrawności, inni nawet chilii, jeśli chcą słodyczy przełamanej ostrością.

Sposób przygotowania:

Przygotuj espresso w ekspresie lub zaparz mocną kawę, tak jak robisz to zawsze.

W małym rondelku podgrzej mus jabłkowy z odrobiną cynamonu ( lub/i szczyptą gałki muszkatołowej). Wymieszaj, aż stanie się lekko ciepły i jeszcze bardziej aromatyczny.

Podgrzej mleko (nie doprowadzając do wrzenia) i spień je za pomocą spieniacza, miksera ręcznego lub specjalnej końcówki w ekspresie.

W dużym kubku lub szklance połącz mus jabłkowy z gorącą kawą, delikatnie mieszając. Dodaj spienione mleko.

Na wierzchu umieść bitą śmietanę, posyp cynamonem lub cukrem waniliowym. Możesz dodać odrobinę startego jabłka lub plasterek owocu jako dekorację.

Ten przepis to połączenie kawowej energii z delikatną słodyczą jabłka i nutą korzennych przypraw, które rozgrzewają w jesienne dni. To doskonała alternatywa dla popularnych kaw dyniowych, idealna zarówno na poranne rozpoczęcie dnia, jak i jako popołudniowa chwila relaksu.